Filosofie

Eerste foto-kinderboek samen met mijn dochter.
Eerste foto-kinderboek samen met mijn dochter.

Als kind was lezen niet mijn hobby. Ik genoot van verhalen die werden voorgelezen, maar boeken ben ik pas gaan lezen op latere leeftijd. Na de PABO besloot ik door te gaan naar de UvT (Universiteit van Tilburg). Uiteindelijk heb ik jaren voor de klas gestaan en heb ik samen met de klas regelmatig boeken gemaakt. Kinderen waren erg gemotiveerd telkens opnieuw hun eigen boek te lezen. Zelfs kleuters die nog niet met het aanvankelijk leesproces begonnen waren, wisten precies te vertellen wat er in hun boek stond en “lazen” hun boek voor aan iedereen die het maar wilden horen. Kinderen hebben van nature hele originele teksten. Vaak zijn kinderen die moeite hebben met lezen en/of taal erg creatief in hun taaluitingen. Ik geniet enorm van kindertaal; het maakt me blij of het ontroert me. Toen mijn moeder ernstig ziek werd en ik met mijn dochter een geschikt prentenboek zocht, herkenden we niet ons verhaal in het boekenaanbod. Ik besloot een eigen boek te maken samen met haar. Ik heb foto’s gemaakt van mijn dochter, die het verhaal uitbeeldde en haar de teksten laten vertellen. Het is een heel bijzonder en persoonlijk boek geworden. Later in mijn loopbaan organiseerde ik als buitenschoolse activiteit het Kinderboekenatelier. Hierin maakten we in 8 weken tijd een eigen boek dat later ook door de drukker ingebonden werd. Twee keer zijn we genomineerd voor de Tilburgse Knetter Griffel en Penseel, waarbij een keer een gouden Griffel daadwerkelijk gewonnen werd.

Toen mijn eigen zoon moeite had met vloeiend en vlot lezen, daagde ik hem uit boeken te schrijven en te tekenen. Hij kreeg de smaak te pakken en heeft inmiddels tientallen boeken op zijn naam staan en hij leest!

Het Kinderboekenatelier is waar ik voor sta; kinderen laten genieten van taal.

Femke Hendriks

Wie is de persoon achter het Kinderboekenatelier?

 

Femke Hendriks-Weitering (1974) werkt momenteel in het basisonderwijs als intern begeleider in Tilburg. Eén dag per week staat ze voor de klas. Ze heeft na de PABO een verkorte opleiding aan de UvT (Universiteit van Tilburg) gevolgd; Cultuur en Letteren. Haar specialisatie is kind- en jeugdliteratuur. Vervolgens heeft zij in het basisonderwijs met diverse leeftijdsgroepen gewerkt. Uiteindelijk wilde zij haar expertise en passie voor taal delen met anderen en realiseerde zij haar wens een eigen kinderboekenatelier op te richten. Femke is moeder van twee kinderen. Ze werkt momenteel aan haar eerste kinderboek.

 

 

 

Geef een antwoord